Atlantis krijgt keurmerk uit de VS

Basisschool Atlantis in Vathorst heeft als eerste school in Nederland een Lighthousecertificering uit Amerika gekregen vanwege de bijzondere onderwijsmethoden.

Daarvoor kreeg de openbare basisschool deze week bezoek van een delegatie uit de Verenigde Staten van de organisatie Franklin Covey. Die kwam beoordelen of de school voldoet aan de principes en gewoonten van het Coveyconcept. ,,Het was een pittig bezoek,” zegt directeur Catherine van Dord. ,,De bezoekers beoordeelden onze werkwijze op negen punten en 144 indicatoren. Er zijn gesprekken gevoerd met ouders, leerlingen en het team.”

Voorbeeld

Met de certificering op zak geldt Atlantis als voorbeeldschool van het onderwijsconcept in Nederland. ,,We hebben nu een kwaliteitskeurmerk. Zo’n dertig scholen in Nederland die dezelfde principes hanteren, kunnen nu bij ons komen kijken.” Om de prijs te vieren, zijn de kinderen getrakteerd op koek.

De principes van het onderwijsconcept moeten ertoe leiden dat kinderen leren initiatief te nemen en zelf actief worden om iets te bereiken, licht Van Dord de uitgangspunten toe. ,,Ze leren zichzelf doelen te stellen, verbinding met anderen te zoeken, en te onderzoeken, hoe ze bijvoorbeeld leiderschap bereiken.”

Het onderwijssysteem is gebaseerd op de filosofie van de vermaarde managementsgoeroe Stephen Covey.

Schermafbeelding 2016-05-23 om 18.42.53