Zeven gewoonten-onderwijs: kinderen leren zichzelf te leiden

Openbare basisschool Atlantis in Vathorst is in haar achtjarige bestaan explosief gegroeid. De school startte in 2008 met zestien leerlingen en heeft er nu 625. De school baseert zich op de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van de Amerikaanse managementgoeroe Stephen Covey. Van zijn boek werden wereldwijd 15 miljoen exemplaren verkocht. Ook de toenmalige Amersfoortse basisschooldirecteur Carla Luycx raakte geïnspireerd en vertaalde de leiderschapsprincipes naar de pedagogische leerlijn ‘The leader in me’.

In 2008 begon Atlantis als eerste basisschool in Europa met die nieuwe leerlijn. Het werd een succes: de school groeide in rap tempo en ontving in 2011 een prijs voor onderwijsvernieuwing. Chantell Orriens en partner Rob Reukers waren direct enthousiast toen ze over het onderwijsconcept hoorden. ,,Naast aandacht voor het reguliere lesaanbod is er ook plaats voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Atlantis streeft ernaar om leerlingen af te leveren die niet alleen voldoende basiskennis hebben, maar ook stevig in de maatschappij staan. Het heeft onze kinderen sterker gemaakt in wie ze willen zijn en in hun omgang met anderen.”

Uit de serie: Bijzondere Basisscholen van De Stad Amersfoort. Lees het hele artikel.

Schermafbeelding 2016-05-23 om 18.24.58